MoSCoW-methode en app ontwikkeling

Het kan soms lastig zijn om prioriteiten te stellen over wat je wel en niet gaat gebruiken. De MoSCoW-methode kan je hierbij een helpende hand bieden. In deze blog wordt de methode toegelicht en hoe je deze kunt toepassen bij de realisatie van een app.

 

MoSCoW-methode

Wat is de MoSCoW methode?

Dai Clegg van softwarebedrijf Oracle bedacht MoSCoW, waarbij eisen een label krijgen en daardoor gemakkelijker te prioriteren zijn. Je deelt er simpelweg iedere gewenste onderdeel in naar de prioriteiten Must, Should, Could en Won’t. De letter O in MoSCoW is alleen bedoeld om de afkorting uitspreekbaar te maken en heeft verder geen betekenis.

Voordat je start met de MoSCoW-methode, is het slim om te beginnen met het samenstellen van een lijst van eisen. Dus als je bijvoorbeeld een app wilt realiseren, welke features komen hier dan in? De MoSCoW-methode helpt om de juiste keuzes te maken in het ontwikkeltraject.

 

M - Must-haves

Bij Must gaat het om om de eisen waaraan het eindresultaat moet voldoen. Dus welke features heb je minimaal nodig hebt om een bruikbare app te krijgen. Alleen de onderdelen die sowieso in de app moeten komen horen hierbij.

 

S - Should-haves

Bij Should staan de eisen die een hoge prioriteit hebben, maar niet vereist zijn voor een werkbare app. Zonder deze eisen is de app even goed bruikbaar. Als deze features toch worden toegevoegd, creëert dit wel meer waarde.

Hulp nodig bij het prioriteren van jouw app features? Plan een afspraak in met 2gather zodat we samen kunnen brainstormen !

 

C - Could-haves

Het gaat bij de Could-haves om de eisen die kunnen worden gerealiseerd als er nog tijd over is. Kan dit niet, dan is het geen probleem en heeft het geen nadelig gevolg voor het eindresultaat. Deze onderdelen kunnen dan mogelijk in een vervolgtraject worden meegenomen..

 

W - Wont-haves

Bij deze categorie staan de eisen die geen prioriteit hebben. Door de minder belangrijke eisen voorlopig achterwege te laten, is de ontwikkeling en ondersteuning van een project eenvoudiger.

 

Toegevoegde waarde van MoSCoW

Met de MoSCoW methode stel je snel de juiste prioriteiten samen. Zo kan er sneller naar een oplevermoment worden gewerkt. Door de focus op de ‘key requirements’ te leggen, ontstaat een goed product dat aan de minimale eisen voldoet.

Share this post on: